Sfaturi pentru pacientul aflat sub tratament anticoagulant oral

13:01

Anticoagulantele sunt medicamente care reduc capacitatea organismului de a forma cheaguri de sange,putem spune ca sunt medicamente ce “subtiaza sangele”.Tratamentul se administreaza de la cateva luni  pana la toata viata ,in functie de afectiune.Efectul advers cel mai frecvent al tratamentului   - sangerarile .                                                       Tratamentul cu anticoagulante recomandat de catre medic, se face cu Trombostop (care conţine 2 mg acenocumarol într-o tabletă) sau Sintrom (care conţine 4 mg acenocumarol într-o tabletă). si are rolul de a scădea coagulabilitatea sângelui şi a preveni formarea de cheaguri nivelul inimii si al vaselor de sânge. Aparitia acestor trombi pot duce la apariţia de complicaţii sau pot determina  moartea. Controlul coagulabilitatii se face prin efectuarea unei analize numite INR deoarece scăderea acesteia poate creşte riscul de sângerare.Pentru majoritatea indicatiilor nivelul INR trebuie sa fie cuprins intre 2 si 3.În timpul tratamentului cu anticoagulante orale:
1. Respectaţi doza de anticoagulant recomandata şi schema de administrare . Este foarte importantă administrarea pastilelor la oră fixă la distanţă de alte medicamente şi de mese cu o jumatate de ora inainte de masa, ori la o ora dupa mancare.In mod ideal ar trebui sa luati medicamentul seara astfel incat zilele cand veti face verificarea INR sa puteti modifica doza deja din aceeasi seara, daca va fi cazul. Daca uitati sa luati pastila intr-o zi, luati doza obisnuita in seara urmatoare, fara a o dubla.Alimentele pot scadea absorbtia medicamentului.
2. Efectuarea coagulogramei la intervalul de timp recomandat.
3. Consultaţi-vă medicul dacă observaţi:  urina roşie  
 scaunul de culoare neagră,
  vomă cu aspectul zaţului de cafea , vânătăi care apar spontan fără să vă fi lovit in prealabil.In cazul oricăreia dintre aceste situaţii intrerupeti  tratamentul anticoagulant si va prezentati la camera de garda.Daca mergeti la stomatolog, informaţi-l pe acesta despre tratamentul pe care îl urmaţi si e valabil daca va duceti la oricare alt medic. NU faceti injecţii intramusculare sau infiltraţiile (risc de hematom local).
Alcoolul nu se asociaza cu anticoagulantele orale   deoarece creste riscul de sangerari.

You Might Also Like

0 comentarii

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like us on Facebook

Flickr Images