Totul despre deochi

08:33

    Deochiul este o credinţă populară păstrată atat de  locuitorii de la sate cat si de cei de la oras.Unii cred despre deochi ca este un fel de "furt de energie" provocat de o privire admirativa sau din contra invidioasa a unei persoane ce are puteri magice,care s-a nascut cu acest dar. Cum se manifestă deochiul  :valuri de căldură în tot corpul, transpiraţii reci,incapacitate de a se concentra (persoana deochiata devine incapabilă să rostească, fie și în gând rugăciunea Tatăl Nostru – de unde s-a tras concluzia că deochiul este ”de la cel rău”), iar uneori stări de greață sau simptome asemănătoare insolației dureri puternice de cap ,cascat desi persoana respectiva nu este obosita,dureri de stomac,tiuitul in urechi, urmat de febra puternica, stari de voma, ameteli,stari de lesin,transpiratii sau hemoragii nazale. Cine deoache Cine este cel mai des deocheat:cei mai expuşi sunt copiii,flăcăii şi fetele frumoase, mirii sau lăuzele.
Cum tratam deochiul:aţă roşie la încheietura mâinii, roşul e considerat apărător fiind culoarea sângelui, culoarea vieţii.Daca nu se trateaza prin rugaciune sau prin descantec omul sau animalul, se imbolnaveste si poate muri.
 Descantec de deochi:descântec de deochi. Pruncul era întâi scuipat pe frunte, după care mama spunea:1) „Du-te ca vântul şi te-aşează ca pământul/Şi la copilul meu /Să fie curat şi luminat/Ca de Maica Domnului lăsat”.2)Fugi ochi de deochi
 Iesi si fugi din calea lui...( numele de botez al celui deochiat)
 Pe pamant pustiu
 Unde vantul nu bate
 Unde cainii nu latra
 Si cocosii nu canta.
3)Fugi deochi dintre ochi, din gene, din sprancene, din varful nasului, din maduva oaselor, din crestetul capului si du-te unde cocosul nu canta, unde popa nu toaca, acolo te-asteapta cu mesele intinse, cu faclii aprinse si las-l/lasa-o pe (numele persoanei) curat/a, luminat/a, cum Dumnezeu l-a/a lasat/-o, Amin!”4)Fugi, deochi. Dintre ochi. Fugi, deochetură. Că te-ajunge vânt din gură. Fugi, deochiat.
Că te-ajunge vânt turbat (...) Că eu cu gura Te-am descântat. Cu mâna te-am luat, Ş-n vânt te-am aruncat. Să rămâie(numele deochiatului) Curat, luminat. Ca floarea câmpului. Ca roua dimineţii.
Daca persoana care descanta casca,e semn bun fiindca inseamna ca deochiatul este in curs de vindecare. Mitologia deochiului are o vechime de peste 7000de ani.Preoţii cred că cea mai buna aparare împotriva deochiului, este rugăciunea. Acţiunea diavolului poate afecta pe oricine lipsit de apărare, care nu este înzestrat cu armele necesare înfruntării diavolului   cum ar fi:rugăciunea, postul, spovedania şi Dumnezeiasca Împărtăşanie.
In deochi cred in general doar cei care au trecut prin asa ceva.Inainte de a recurge la descantece puteti incerca un analgezic gen nurofen,cateva zile de odihna chiar si niste vitamine gandindu-ne ca starile de ameţeala,voma,durerile de cap pot avea cauze multiple gen :carenţe de vitamine si minerale,epuizare fizica,oboseala,stres.

You Might Also Like

0 comentarii

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like us on Facebook

Flickr Images