CELE MAI FRECVENTE CAUZE ALE DURERILOR ABDOMINALE

14:33




 Durerile de burta
Acestea  pot fi acute adica puternice,ascuţite caz in care pacientul se sperie si se prezinta de urgenţå la medic, dar pot fi si dureri care progreseaza lent si sunt usor de suportat, caz in care pacientul, in general le ignora, desi adesea acestea par usoare dar pot  ascunde afectiuni grave.
 Gastrita
  Reprezintå afectarea mucoasei stomacului prin procese alergice, inflamatorii,degenerative sau metaplazice. Aceste afectiuni ale mucoasei pot evolua spre vindecare sau din contra, pot merge pana la complicatii grave: hemoragii gastrice, perforatii cu risc de peritonita sau  degenerare in cancer gastric. Simptomele gastritei:
 - Senzatie de apasare sau  arsura in “capul pieptului”
 - Balonare
 - Satietate
 - Dureri puternice in epigastru
 - Greata uneori chiar si voma;
 -  Varsaturi (dupa masa) etc. Ulcerul gastric
 . Ulcerul gastroduodenal
-reprezinta o leziune a mucoasei stomacului sau duodenului.
 Simptomele ulcerului difera de la un individ la altul, existand cazuri asimptomatice. Cele mai frecvent simptome pentru ulcerul gastric sunt:
 - Durerea, cel mai des cu caracter de arsura, localizata in zona epigastrica ,tine de la cateva minute la cateva ore si  apare intermintent, episoadele asimptomatice alternand cu perioade simptomatice. Durerea este calmata prin administrare de substante  gen Maalox sau inhibitoare ale secretiei acide gen Omepazol.
 - Scaderea poftei de mancare  si pierderea in greutate;
 - Dispepsia, senzatia de disconfort dupa mese ,balonari
 - greata sau voma dupa mese.                                Balonarea :distensie abdominală- este o senzaţie de umflare a abdomenului din
 cauza acumulării de gaze.
- prezenta bolborismelor, poate chiar si a flatulenţei.   Cauzele pot fi de la usoare la foarte grave:
 - Dieta
 - Cancer ovarian
 - Cancer intestinal
 - Infectii intestinale;
 -  menstruatia
Prelungirea starii de balonare poate fi simptom al unei afectiuni organice, precum gastrita.Balonarea frecventa este un motiv sa va faceti si  o colonoscopie de control pentru a fi siguri ca nu exista leziuni la nivelul colonului. Fibromul uterin
-Fibromul uterin este format din fibre musculare
 netede tipice si din tesut conjunctiv.
Acesta se trateaza de obicei doar in momentul in care incepe sa creeze probleme. Fibromul uterin poate fi asemanator unui nodul sau sub forma unui ciorchine .Fibromul uterin se poate forma în diferite locuri ale uterului. Poate crește pe suprafața interioară a cavității uterine, în interiorul peretelui uterin sau pe suprafața exterioară. În funcție de aceasta localizarea , se clasifica în 3 mari tipuri, fiecare dintre ele producând simptome caracteristice.Fibroamele intramurale care cresc în interiorul peretelui uterin.Fibroamele subseroase sunt situate la nivelul stratului extern al uterului. Fibroamele submucoase sunt situate sub endometru.
 Simptomele fibromului uterin sunt :
 - sangerari intre menstruatii;
 - durere in timpul contactului sexual;
 - urinari frecvente;
 - dureri de spate;
 -uneori infertilitate;
 - secretii vaginale abundente
 - constipatie;
 - marirea abdomenului
 - dereglari menstruale
 - dureri in partea de jos a abdomenului;
Ca si dimensiuni un fibrom poate ajunge la valori de  peste 10 cm in diametru. Fibroamele se pot micsora dupa menopauza. Daca apar probleme este indicat ca fibromul sa fie indepartat chirurgical.Riscul ca acesta sa devina cancerigen este foarte mic in general sunt benigne.
Anexita reprezinta o reactie inflamatorie prezenta la nivelul trompelor, ovarelor
 uneori afecteaza chiar si uterul.
 Simptomele anexitei:
- secretia vaginala abundenta
 - dureri in partea de jos a abdomenului sau bilateral. .
 - febra;
 - tulburari menstruale manifestate prin sangerare abundenta si prelungite.
   - uneori pot apare stari de greata si voma, cefalee si urinari frecvente  .
 Chisturi ovariene
Chisturile ovariene apar   frecvent la femeile aflate in perioada pubertatii, si se remit de la sine odata cu inaintarea in varsta. Aceste chisturi se considera a fi patologice cand  se infecteaza ori cand prezenta lor nu mai este de natura fiziologica. Pot apare la ambele ovare sau doar la unul.
 Simptomele chistului ovarian sunt:
 - Durerea pelvina imediat dupa inceperea menstruatiei sau la finalul acesteia;
 - Pot sa apara dureri abdominale difuze;
 - Durere in timpul contacului sexual
 -  tulburari menstruale
- Senzatia de presiune pe vezica urinara sau pe rect daca chisturile devin mari.
 -senzatie de greturi, varsaturi     ,dureri mamare; Afectiuni hepatice
 Ficatul se considera avea peste 500 de functii in organism. Cauzele afectarii ficatului sunt diferite, putand incepe de la boli genetice si mergand pana la infectii virale , infectii parazitare ,hepatita toxica ,excesul de grasime in corp care duce la steatoza hepatica, disfunctii biliare care pot afecta ficatul . Cele mai frecvente simptome ale afectiunilor hepatice :
 - durere si pigmentarea pielii  in partea dreapta a abdomenului superior
 - stare de oboseala prelungita,
 - insomnii
 - stari de greata , chiar voma;
 - colorarea pielii in galben sau verde(icter)
 - tulburari digestive si intestinale . Afectiuni inflamatorii intestinale
 Pot fi : o intoxicatie acuta, parazitoze intestinale, iritatii  ale mucoasei intestinelor, dar si  boli mai severe ca: boala Crohn  rectocolita ulcero-hemoragica, ileita regionala.
 Simptomele afectiunilor intestinale:
 - dureri abdominale incepand de la usoare pana la intense;
 - scaune cu sange;
 - diaree;
 - anemie;
 - durere la palpare 
 Tulburari ale hormonilor sexuali
-  dereglari ale ciclului menstrual , dureri abdominale, uneori puternice,cresterea exagerata a parului pe corp, nervozitate, tulburari de comportament, dureri de cap, modificari ale greutatii, infertilitate.  Ovulatia
 Se intampla uneori din diverse motive sa apara dureri la ovulatie dar acestea sunt temporare si in general nu se repeta la urmatoarea ovulatie. Daca totusi durerea apare la mai multe cicluri menstruale  se recomanda consultul de specialitate.
 Sarcina si ruperea de corp galben
 Inca din prima luna poate sa apara un disconfort abdominal, iar uneori corpul galben se poate rupe, aparand dureri puternice in abdomenul inferior, in partea dreapta sau stanga, aceste dureri avand caracter unilateral. Desigur, apar si celelalte simptome ale sarcinii, ca greata, voma, tulburari digestive, cresterea poftei de mancare .     Apendicita
 Apendicita este o infectie acuta cu grad de risc major si se caracterizeaza prin inflamatia apendicelui . Infectia  se poate transmite rapid la peritoneu, declansand ceea ce numim apendicita.Aceasta afectiune poate pune viata in pericol.
 Principalele simptome ale apendicitei sunt:
 - durerea abdominala, nu e localizata in mod obligatoriu “in dreapta jos”.Durerea e atat de puternica ca poate determina pacientul sa stea culcat pe partea dreapta, cu coapsa dreapta flexata;
 -greata si varsaturi ;
 - febra, frisoane;
- lipsa poftei de mancare;
 - diaree;
 Apendicita necesita de urgenta interventie chirurgicala.                       Afectiuni renale
 Afectiunile renale sunt deseori dureroase, sau se caracterizeaza prin usturimi la urinat daca e o infectie. Pot sa apara si dureri abdominale cu iradiere in spate ,foarte puternice in cazul litiazei renale . In afectiunile renale  pot sa apara modificari ale proprietatilor urinei care isi modifica mirosul si culoarea , devine mai galbena chiar rosiatica daca trece sangele in urina. Afectiunile renale pot  fi urmate  si de alte simptome :  varsaturi,greata, frisoane,temperatura crescuta, dureri de cap .
 Constipatia cronica
 Constipatia reprezinta un tranzit intestinal greoi, greutatea de eliminare a  fecalelor, stagnarea acestora in intestine si aparitia altor probleme daca starea de constipatie, se cronicizeaza. Constipatia poate fi considerata o problema atunci cand se mentine pe o perioada mai mare de timp, cand poate deveni o stare permanenta a tranzitului intestinal . Este recomandat ca orice om care prezinta aceata stare de constipatie mai mult de o cateva zile sa consulte medicul, deoarece tranzitul intestinal greoi poate avea cauze care pot fi chiar grave sau mai putin grave ca:
- Alimentatia necorespunzatoare
- Stresul
- Bolile intestinale
- Cancerul intestinal
- Ocluzia intestinala
- Infectie in corp
 Deseori constipatia cronica este insotita de dureri abdominale . Este recomandat  prezentarea la medic pentru investigatii.                         Vaginite acute
 Vaginitele acute indiferent de cauza ,parazitara,bacteriana, fungica, virala se caracterizeaza prin :
 - dureri abdominale joase usoare  sau puternice ca niste întepaturi;
 - modificari ale secretiilor vaginale cum ar fi:consistenta,mirosul,abundenta , culoarea
 - mancarimi in zona genitala;
 - dureri la contactul sexual
  - uneori modificari ale  menstrei.               Endometrioza
 Este caracterizata prin prezenta tesutului endometrial  in afara cavitatii uterine.    Acest tesut se gaseste doar in uter, captusind peretii acestuia.  In cazul endometriozei acesta  apare si in alte parti ale corpului, putand avea o evolutie silentioasa ori   deosebit de grava, in functie de localizare. Endometrioza poate produce leziuni si modificari ale organelor reproducatoare, dureri   insuportabile, infertilitate, iritabilitate.
 Tesutul din afara uterului se comporta ca si endometrul normal, astfel ca in perioada menstruatiei sangereaza si el.
 Simptomele endometriozei sunt:
 - Menstre abundente                          Menstre dureroase
 - Menstruatii precoce
 - Dureri abdominale si in zona lombara
 - Sangerari si in afara menstruatiei;
 - Dureri in timpul actului sexual;
 - Dureri la urinare sau prezenta sangelui in urina. Cancerul genital
 Este adesea silentios in primul stadiu de evolutie, urmand apoi sa afecteze grav calitatea vietii pacientului in stadiile avansate. Simptomele cancerului genital :
 - Dureri abdominale si totodata si disconfort abdominal;
 - Balonare;
 - marirea in volum a abdomenului;
 - Sangerari rectale;
 - Sangerari vaginale , in afara menstruatiei;
 - Infertilitate;
 - Urinari frecvente;
 - Sangerari postmenopauza;
 - anorexie;
 - Slabire nemotivata         Cancer colon
 Cancerul de colon nu prezinta  prea multe simptome, din contra, este descoperit adesea in stadii avansate de evolutie. Desigur ca aceasta afectiune are simptome, insa acestea nu sunt ca la alte boli,zgomotoase ci discrete  si adesea ignorate de pacienti.
 Simptomele cancerului de colon:
 - Sangerarea anala ;
 - Durerea abdominala;
Este recomandata colonoscopia iar la femei obligatoriu investigat si aparatul genital.
 Cancer gastric
 Cancerul gastric poate apare de obicei pe o leziune veche, ca ulcer sau o gastrita cronica netratata, un reflux biliar sau infectii gastrice. Evolutia nu este rapida , pacientul isi pierde usor pofta de mancare, simte disconfort inainte sau dupa masa, poate vomita cu sange sau poate prezenta melena, dureri in abdomenul superior.
  Scaune diareice alterneaza cu  constipatia de mai multe zile;
 - Distensia abdominala;
 - Pierderea in greutate;
 - Balonarea.
 Sarcina ectopica
 Sarcina ectopica este acea sarcina in care ovulul fecundat se dezvolta in alta parte decat asa cum e firesc .Daca se fixeaza pe trompa uterina, o rupe, femeia sufera sangerari abdominale si risca sa moara. Sarcina ectopica este  considerata  o urgenta medicala ,oricand putand avea loc o tragedie.
 La început nu se pot observa diferente intre o sarcina normala si o sarcina extrauterina. Odata cu dezvoltarea fetusului apar si simtpomele:
 - semne timpurii de sarcina
 - dureri in timpul actului sexual
 - sangerari vaginale
 - ameteli, stari de lesin - acestea apar din cauza hemoragiilor interne
 - dureri pelvine

You Might Also Like

0 comentarii

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like us on Facebook

Flickr Images