Herpangina: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Cu o aparitie frecventa in randul copiilor cu varsta mai mica de 10 ani, herpangina este una dintre bolile virale ale copilariei care le dau mari batai de cap adultilor. In ciuda evolutiei in general autolimitanta, simptomele intense stau la baza unei saptamani “de foc” in care copilul face febra mare si refuza sa consume alimente si lichide. In continuare, informatii utile despre herpangina.
Ce este herpangina?
Daca te intrebi ce este herpangina, ei bine, e o boala virala produsa de peste 22 tulpini de enterovirusuri, cel mai adesea de virusul Coxsackie tip B. Descrisa ca fiind o boala pediatrica, ea apare si la nou-nascuti, adolescenti si chiar si in randul adultilor [1].
Herpangina este foarte contagioasa, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate in lunile de vara. Toate enterovirusurile au o perioada de viata lunga si foarte lunga in afara organismului uman gazda, asadar riscul de infectie este considerat crescut [2].
Cauze herpangina
Herpangina a fost diagnosticata pentru prima oara in anii 1920, iar etiologia ei a fost elucidata abia prin anii 1950. Aceasta implica peste 22 tipuri de enterovirus, cele mai frecvent identificate fiind virusul Coxsackie tip B, virusul Coxsackie tip A16 si enterovirusul 71 [1].
Investigatiile de laborator au izolat, de la pacientii cu herpangina, si echovirusuri, adenovirusuri, parechovirusuri si virusul herpes simplex [3].
Oamenii sunt singurele gazde naturale pentru aceste virusuri. Ele sunt capabile sa suporte un pH foarte variabil si rezista la temperaturi de pana la 50 grade Celsius, ceea ce le face sa supravietuiasca in mediul inconjurator pentru perioade de timp indelungate [4].
In mod normal, enterovirusurile se transmit pe cale fecal - orala, dar in cazul herpanginei transmiterea se poate face si pe cale respiratorie [4].
Semne si simptome
Perioada de incubatie a bolii este de 3 - 5 zile, dar pacientii, mai contagiosi in primele 1 - 2 saptamani dupa infectie, pot raspandi virusul pana la 8 saptamani. Mai mult decat atat, transmiterea virusului se poate face si cand persoana infectata este asimptomatica [2].
Pe lista de simptome de herpangina cel mai frecvent mentionate de catre pacient - sau de catre parinti - se numara:
- Aparitia brusca a febrei;
- Durere puternica in gat, asociata cu aparitia unor vezicule mici, cenusii, cu margini rosiatice, descrise de parintii fara pregatire medicala ca bube in cerul gurii;
- Dureri de cap si dureri musculare;
- Cresterea in dimensiuni a ganglionilor;
- Dificultate la inghitire;
- Absenta poftei de mancare;
- Gust neplacut in gura, halena;
- Salivatie, varsaturi - mai frecvente la copiii mici [2].
In momentul examenului clinic, medicul poate identifica leziunile caracteristice, localizate pe palatul moale, amigdale si in partea posterioara a gatului, sub forma unor vezicule cu marginile rosii si, uneori, cu centrul ulcerat, in functie de etapa de evolutie a bolii [3].
Un alt element caracteristic in herpangina este febra mare, care creste rapid si care este de altfel, principala cauza de ingrijorare. Multi parinti se intreaba cat dureaza febra la herpangina: in formele clasice de boala, 3 zile, dupa care dispare la fel de brusc cum a aparut [2].
Herpangina la adulti
Desi simptomele clasice de boala sunt mai rar intalnite la adulti, avand in vedere imunitatea pe care cei mai multi oameni o dezvolta in copilarie, asta nu inseamna ca ele lipsesc intotdeauna [4].
In general herpangina la adulti se observa atunci cand unul dintre copiii din familie s-a imbolnavit. Ca si la copii, simptomele dispar complet in 7 - 10 zile, iar complicatiile sunt foarte rare.
Totusi, la gravide, a caror imunitate nu functioneaza chiar la parametrii obisnuiti, herpangina poate determina complicatii de tipul nasterii premature sau al unei greutati mici a bebelusului la nastere [1].
Complicatiile herpanginei
De cele mai multe ori, herpangina este o boala autolimitanta, care trece de la sine, cu alte cuvinte. In cazuri rare, herpangina la copii poate determina si o serie de complicatii, dintre care cele mai frecvente sunt:
- Febra peste 39 grade C si care nu cedeaza la antitermic; la unii copii poate determina convulsii febrile;
- Ulcere bucale persistente sau suprainfectate;
- Deshidratare: gura uscata, absenta lacrimilor, oboseala, urina in cantitate redusa si inchisa la culoare [4].
Complicatii rare, aparute in special la bebelusi si la copiii cu imunosupresie, sunt meningita si/sau encefalita. Ele necesita spitalizare si, uneori, tratament pe sectia de terapie intensiva. Similar oricarei alte infectii virale, herpangina poate declansa un episod de miocardita care necesita supraveghere medicala [1].
Diagnostic
In cazul herpanginei, examenul clinic este suficient pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. In plus, raportarea de durere in cerul gurii, atat de puternica incat unii copii refuza sa inghita propria saliva, este caracteristica.
Leziunile au un aspect clasic, unic, inconfundabil, prin urmare diagnosticul diferential fata de amigdalita este usor de realizat [2].
Exista, totusi, situatii in care medicul poate solicita anumite investigatii de laborator, pentru evaluarea starii generale a unui pacient cu o evolutie mai indelungata a bolii, sau care este suspect de aparitia unor complicatii.
De asemenea, cu ajutorul testelor de sange se poate stabili daca leziunile orale caracteristice s-au suprainfectat (daca exista o infectie in gura de origine bacteriana) si gradul de deshidratare a pacientului [1].
Sursa/:Continuare:https://www.drmax.ro/articole/herpangina-cauze-simptome-tratament
https://farmaciacutraditie.ro/BADIJONAJ-BUCAL-ACICLOVIR-tratament-HERPANGINA-preparat-in-farmacie-cu-laborator
Descriere
- 13:22
- 0 Comments